Vlaams-Brabant
HUIS CAUCHIE
Gelegen aan de rand van het Jubelpark is Huis Cauchie een van de meest opmerkelijke Art Nouveau-huizen in Brussel. Het werd in 1905 ontworpen door het kunstenaarskoppel Paul Cauchie (1875-1952) en Lina Cauchie, geboren Caroline Voet (1875-1969). De woning diende zowel als hun privéwoning en als een toonzaal voor hun werk.
Vandaag is de geklasseerde woning eigendom van CDA en opengesteld voor het publiek als een van de Brusselse musea.
PRESENTATIE
In tegenstelling tot veel Brusselse Art Nouveau-gevels, die vaak geïnspireerd zijn door de natuur, onderscheidt de gevel van Huis Cauchie zich door zijn strakke geometrische lijnen.
De indrukwekkende voorgevel, ontworpen als een gigantische reclame, is versierd met talrijke sgraffito panelen. Hiermee wilden de Ateliers Cauchie hun vakmanschap tonen en potentiële klanten aantrekken. De eerste verdieping was een toonzaal voor interieurdecoratie, waarvan nog steeds enkele elementen te bewonderen zijn.
Na het overlijden van Paul en Lina Cauchie raakte het huis in verval en dreigde het zelfs gesloopt te worden.
In 1979 werd het gered door Guy en Léona Dessicy, die het zorgvuldig restaureerden.
Het voormalige, ruime atelier in de kelder werd omgevormd tot een tentoonstellingsruimte waar werken en documenten van het kunstenaarsduo te zien zijn. De gidsen van Huis Cauchie vertellen u graag hun verhaal.
KASTEEL CALMEYN
Gelegen in Drogenbos, aan de rand van Brussel, is Kasteel Calmeyn een prachtig voorbeeld van de elegantie en verfijning van de 19e eeuw.
PRESENTATIE
Het werd tussen 1852 en 1853 ontworpen door de beroemde architect Jean-Pierre Cluysenaar en weerspiegelt de Italiaanse invloed in de neoklassieke Belgische architectuur. Oorspronkelijk bekend als Kasteel Rey, kwam het aan het einde van de 19e eeuw in handen van de familie Calmeyn, waarvan verschillende leden een belangrijke rol speelden als burgemeesters van Drogenbos.
Het kasteel ligt in een uitgestrekt domein van 33 hectare, ooit deel van het Zoniënwoud. Dit prachtige park biedt een idyllische omgeving om te wandelen, met eeuwenoude bomen, schilderachtige lanen en een schitterend meer omringd door bloemen die elk seizoen een ander kleurenpalet onthullen. Deze groene omgeving draagt bij aan de unieke charme van het domein, dat nog steeds de sfeer uitademt van de aristocratische landhuizen van de 19e eeuw. Een plek waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan en bezoekers kunnen genieten van rust en schoonheid.
KASTEEL VAN GROOT-BIJGAARDEN
Het Kasteel van Groot-Bijgaarden, een meesterwerk van de Vlaamse renaissance, wordt omringd door een prachtig park van 14 hectare en een brede slotgracht die bijdraagt aan zijn statige uitstraling. Sinds het begin van de 20e eeuw is het eigendom van de familie Pelgrims de Bigard. Dankzij de restauratie door Raymond Pelgrims de Bigard werd dit architecturale juweel van verval gered.
PRESENTATIE
De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de 12e eeuw, toen Almaric de Bigard heer van het domein was. Door de eeuwen heen kende het vele eigenaars.
In 1347 werd een imposante donjon van 30 meter hoog gebouwd om de verdediging te versterken. Het huidige hoofdgebouw, een prachtig voorbeeld van 17e-eeuwse Vlaamse architectuur, wordt gekenmerkt door rode bakstenen, witstenen raamomlijstingen en blauwe leien daken.
De toegang tot het kasteel verloopt via een elegante brug met vijf bogen, geflankeerd door 17e-eeuwse heraldische beelden. Daarachter ligt de versterkte toegangspoort, die de historische verdedigingsfunctie van het domein benadrukt. Rechts van het kasteel staat een goed bewaarde kapel, die herinnert aan de spirituele betekenis van de site.