Henegouwen
KASTEEL VAN BELOEIL
Acht eeuwen geleden was het Kasteel van Beloeil, omringd door zijn slotgrachten, een middeleeuwse vesting. Door de eeuwen heen werd het omgevormd tot een lustslot en is het sinds de 14e eeuw eigendom van de Prinsen van Ligne.
VOORSTELLING
Het kasteel kwam in de 14e eeuw in handen van de familie Ligne door een erfenis van de Condé en heeft sindsdien verschillende architecturale transformaties ondergaan. Het evolueerde van een verdedigingsburcht naar een comfortabeler aristocratisch verblijf. Hoewel sommige funderingen en torens nog herinneren aan het militaire verleden, is het geheel ontworpen om de elegantie en verfijning van zijn bewoners te weerspiegelen.
Het interieur herbergt een opmerkelijke collectie kunstvoorwerpen uit de 17e tot de 19e eeuw, waaronder meubels van de grootste Franse meubelmakers uit de 17e en 18e eeuw, en een indrukwekkende bibliotheek met 20.000 boeken.
Het domein is ook beroemd om zijn Franse tuin, ontworpen in 1664 en nog steeds trouw onderhouden volgens het oorspronkelijke ontwerp. Dit 25 hectare grote park, waarin water en groen, schaduw en licht harmonieus samenkomen, wordt erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
KASTEEL VAN LOUVIGNIES
Midden in het glooiende landschap van Henegouwen ligt het Kasteel van Louvignies, dat zijn oorsprong vindt in een middeleeuwse toren uit 1389. Door de eeuwen heen werd het uitgebreid en aangepast, tot het in 1716 werd verworven door Don Rodrigues de Perralta, een voorouder van de familie de Moreau de Villegas de St-Pierre, die vandaag nog steeds de eigenaar is.
PRESENTATIE
Rond 1870 onderging het kasteel van Louvignies een grondige transformatie onder leiding van graaf Léon de Villegas de St-Pierre en zijn echtgenote, gravin Ferdinande de Maillen.
Het kasteel weerspiegelt de 19e-eeuwse eclectische stijl en heeft zijn authentiek meubilair behouden. Bezoekers ontdekken zowel het aristocratische leven van vroeger – met gegraveerd servies, kristallen glazen, baljurken en familiealbums – als de wereld van het personeel. Het is een unieke inkijk in het dagelijks leven van een voorname residentie, een Belgisch ‘Downton Abbey’.
Het 14 hectare grote landschapspark, ontworpen door Louis Fuchs in 1870, staat op de lijst van ‘opmerkelijke parken en tuinen van Wallonië’. Hier groeien bijzondere bomen, waaronder een monumentale tulpenboom uit 1880.
Het volledig beschermde domein omvat ook stallen, een hondenkennel, een gewelfde ijskelder en een oranjerie in de historische moestuin.