KASTEEL MERODE
Gelegen in het hart van Westerlo, is Kasteel Merode nauw verbonden met de geschiedenis van de regio. Hoewel het pas in de 15e eeuw in handen kwam van de familie de Merode, draagt het domein al eeuwenlang hun erfgoed uit. Vandaag woont prins Simon de Mérode hier met zijn familie.
PRESENTATIE
Het kasteel is sinds 1478 in bezit van de familie de Merode, toen de Raad van Brabant het officieel toekende aan Jan IV de Merode. De huidige uitstraling is grotendeels te danken aan Jan-Philippe-Eugène de Merode (1674-1732), een invloedrijke figuur van zijn tijd, Groot van Spanje, ridder in de Orde van het Gulden Vlies en veldmaarschalk van het Oostenrijkse leger. Hij liet indrukwekkende lanen aanleggen en het kasteel verfraaien, wat resulteerde in een majestueuze omgeving.
KASTEEL VAN BORNEM
Gelegen in Bornem, aan de oevers van een vroegere zijarm van de Schelde, kijkt het kasteel - eigendom van graaf Jan II de Marnix de Sainte Aldegonde - uit over een uitgestrekt bebost domein van 115 hectare. Sinds 1780 wordt het kasteel bewoond door dezelfde familie, een levende getuigenis van meer dan duizend jaar geschiedenis.
PRESENTATIE
Het kasteel werd in de 9de eeuw gebouwd als vesting tegen de invallen van de Noormannen. In de 11de eeuw werd het de residentie van de burggraaf van Gent, en later kwam het in handen van de graven van Vlaanderen. In de 16de eeuw bouwde de Spaanse edelman Pedro Coloma er een elegant renaissancekasteel. Eind 19de eeuw gaf graaf Ferdinand Joseph de Marnix opdracht aan architect Hendrik Beyaert om het huidige neorenaissanceslot te ontwerpen, omgeven door water en klassieke Franse tuinen. Binnenin ontdekt men rijkelijk ingerichte salons in Lodewijk XV- en XVI-stijl, indrukwekkende kunstcollecties met onder andere etsen van Pieter Bruegel de Oude, en bibliotheken met manuscripten en incunabelen. Bezoekers kunnen ook het Philippe de Marnixmuseum ontdekken, gewijd aan de beroemde raadgever van Willem van Oranje, en het koetsenmuseum met een van de mooiste verzamelingen koetsen van België.