Namen
CITADELLE DE DINANT
Hoog op een rotsformatie torent de Citadel van Dinant uit boven de stad en biedt een adembenemend uitzicht over de Maas.
Deze historische vesting, eigendom van de familie de Villenfagne, neemt bezoekers mee op een reis door 1000 jaar geschiedenis.
PRESENTATIE
De eerste verdedigingswerken werden in de 10e eeuw gebouwd om de Maasvallei en Dinant te beschermen. De huidige citadel dateert uit 1818 en werd door de Nederlanders gebouwd op de fundamenten van middeleeuwse versterkingen.
Dinant heeft door de eeuwen heen vele belangrijke gebeurtenissen gekend: de plundering door Karel de Stoute in 1466, de bouw van de stadsversterkingen door Vauban, de militaire architect van Lodewijk XIV, en de hevige gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In augustus 1914 vond hier een tragisch bloedbad plaats waarbij 674 burgers omkwamen.
Bezoekers kunnen deze bewogen geschiedenis herbeleven via meeslepende reconstructies en een speciaal museumgedeelte gewijd aan de Eerste Wereldoorlog.
JARDINS D ANNEVOIE
Gebouwd in 1758, ligt het kasteel van Annevoie tussen Namen en Dinant en staat het bekend om zijn indrukwekkende watertuinen. Sinds 2017 wordt het domein beheerd door een privéstichting, opgericht door Ernest-Tom LOUMAYE en zijn echtgenote, met als doel dit uitzonderlijke erfgoed te restaureren en te behouden.
PRESENTATIE
Het domein van Annevoie werd in 1758 opgericht dankzij de welvaart die de ijzerindustrie bracht. Geïnspireerd door zijn reizen ontwierp Charles-Alexis de MONTPELLIER tuinen waarin Franse, Italiaanse en Engelse stijlen harmonieus samenkomen. Verspreid over ongeveer twaalf hectare bieden ze een uniek schouwspel van vijvers, kanalen en een vijftigtal fonteinen en watervallen, allemaal aangedreven zonder enige mechanische hulp. De historische moestuin is eveneens in ere hersteld.
Als een van de best bewaarde watertuinen van Europa, geniet Annevoie van prestigieuze titels zoals “Historisch Monument”, “Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië” en “Opmerkelijke Tuinen”. De tuinen zijn ook bekroond met twee sterren in de Michelin-gids.
Oost-Vlaanderen
HUIS BEAUCARNE
Vlak bij Oudenaarde ligt Huis Beaucarne, een bijzondere historische residentie die sinds 1748 in handen is van dezelfde familie. Vandaag beheren de nakomelingen van de families Beaucarne en Fredericq het domein, geven rondleidingen en organiseren regelmatig evenementen voor het publiek.
PRESENTATIE
Huis Beaucarne werd in de 18e eeuw gebouwd en is al meer dan 250 jaar in familiebezit. Hierdoor zijn de originele interieurs en wandbekledingen perfect bewaard gebleven, waardoor bezoekers een unieke inkijk krijgen in het leven van de 18e en 19e eeuw.
De families Beaucarne en Fredericq waren gepassioneerde verzamelaars van antiek en kunstvoorwerpen. In de salons en kamers staan nog steeds authentieke meubels afkomstig uit de Abdij van Sint-Salvator in Ename. Daarnaast herbergt het huis bijzondere collecties, waaronder antieke poppenhuizen, miniaturen, historische theaterscènes en religieuze objecten.
De tuin, aangelegd in de 19e eeuw, werd ooit beschouwd als een van de meest indrukwekkende van Vlaanderen. Vandaag kan men er de oudste druivenserre van België bewonderen.
KASTEEL OOIDONK
Gelegen in een bocht van de Leie, op enkele kilometers van Gent, is Kasteel Ooidonk beschouwd als een juweel van de flamboyante renaissance-architectuur. Omgeven door grachten en prachtige tuinen ademt het rust en sereniteit, ondanks zijn bewogen verleden.
PRESENTATIE
In de 16e eeuw behoorde het kasteel toe aan Filips van Montmorency, graaf van Horne, een bondgenoot van Willem van Oranje. In 1568 werd hij in Brussel onthoofd, en in 1579 werd het kasteel verwoest tijdens de godsdienstoorlogen. Later herbouwde de Antwerpse koopman Martin della Faille het in renaissancestijl.
In 1864 kwam het domein in handen van senator Henri t’Kint de Roodenbeke en zijn vrouw Zoé de Naeyer. Vandaag woont hun nakomeling, graaf Henry t’Kint de Roodenbeke, er nog steeds.
KASTEEL VAN LAARNE
Het is eigendom van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België en wordt beheerd door erfgoedorganisatie Herita.
PRESENTATIE
Het Kasteel van Laarne dateert uit de 13e eeuw en bewaart nog steeds middeleeuwse elementen zoals zijn ronde torens en vierkante donjon. Het speelde een rol in de heksenprocessen van de 17e eeuw voordat het werd omgevormd tot een zomerverblijf voor de adel. In 1673 onderging het een transformatie. Vandaag herbergt het Kasteel van Laarne nog steeds majestueuze zalen, waaronder de ridderzaal, verfijnde salons, een voormalige gevangenis en een 14e-eeuwse kapel met opmerkelijke fresco’s. De binnenplaats onthult de harmonie tussen middeleeuwse en 17e-eeuwse architectuur. Het kasteel bezit ook een prestigieuze collectie van 500 zilverstukken, een van de rijkste in België.