Oost-Vlaanderen
PARK VAN BEERVELDE
Het Park van Beervelde werd eind 19e eeuw aangelegd om de Gentse tuinbouw in de kijker te zetten. Het domein van 25 hectare, bekend om zijn beroemde Tuindagen, is sinds zijn ontstaan eigendom van de familie de Kerchove de Denterghem.
PRESENTATIE
In het hart van het Park stond ooit een historisch kasteel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest en daarna vervangen door een elegante villa. De oorspronkelijke kelders werden echter bewaard en in de jaren 1960 gedecoreerd door de beroemde schilder Roger Raveel. Dit meesterwerk, aanvankelijk bedoeld als ontspanningsruimte voor de tienerzonen van de graaf, wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste werken van de schilder.
Het park werd in 1873 aangelegd met de specifieke bedoeling het uitstalraam te worden voor de ontluikende Gentse sierteelt. De mecenassen, de Graven van Kerchove de Denterghem, waren grote plantenliefhebbers en speelden een hoofdrol in deze sector.
Midden mei en midden oktober vormt het Park het decor voor de internationaal gerenommeerde Tuindagen, met 240 exposanten en meer dan 40.000 bezoekers per jaar.
DOMAINE ADORNES
Het Adornesdomein in Brugge is een historisch juweel uit de 15e eeuw, opgericht door de familie Adorno uit Genua.
Vandaag de dag is het eigendom van graaf en gravin Maximilien de Limburg Stirum, directe afstammelingen van de stichters.
PRESENTATIE
Dit familiaal privé-eigendom bestaat uit de Jeruzalemkapel, godshuizen en een herenhuis met een prachtige aanpalende tuin.
De kapel, ingewijd in 1429, is geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem en valt op door haar bijzondere architectuur en decoratie.
Binnenin bevinden zich waardevolle schilderijen, relieken en een crypte, met als blikvanger het indrukwekkende grafmonument van Anselm Adornes en zijn echtgenote.
Het domein herbergt ook het Adornesmuseum, gevestigd in de voormalige godshuizen. Dit interactieve museum vertelt het verhaal van de familie Adornes, met bijzondere aandacht voor Anselm Adornes, een invloedrijk koopman, diplomaat en ridder. Zijn reizen, waaronder zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land, tonen zijn belangrijke rol in de handels- en politieke geschiedenis van zijn tijd.
KASTEEL OOIDONK
Gelegen in een bocht van de Leie, op enkele kilometers van Gent, is Kasteel Ooidonk beschouwd als een juweel van de flamboyante renaissance-architectuur. Omgeven door grachten en prachtige tuinen ademt het rust en sereniteit, ondanks zijn bewogen verleden.
PRESENTATIE
In de 16e eeuw behoorde het kasteel toe aan Filips van Montmorency, graaf van Horne, een bondgenoot van Willem van Oranje. In 1568 werd hij in Brussel onthoofd, en in 1579 werd het kasteel verwoest tijdens de godsdienstoorlogen. Later herbouwde de Antwerpse koopman Martin della Faille het in renaissancestijl.
In 1864 kwam het domein in handen van senator Henri t’Kint de Roodenbeke en zijn vrouw Zoé de Naeyer. Vandaag woont hun nakomeling, graaf Henry t’Kint de Roodenbeke, er nog steeds.
BLANC FIXE
Blanc Fixe is gevestigd in de kleurfabriek, een uniek industrieel erfgoed in Drongen, aan de rand van Gent. Dit voormalige kleurstoffenbedrijf, opgericht in het begin van de 20e eeuw, was gespecialiseerd in pigmentproductie. Vandaag is het in handen van Stefanie De Graef, kleindochter van de oprichters, die het heeft omgetoverd tot een inspirerende locatie voor culturele en privé-evenementen. De fabriek werd in 1918 opgericht door Hilaire Grootaert en Alice Vandegehuchte en verwierf al snel internationale faam dankzij het gepatenteerde Blanc-Fixe, een revolutionair pigment dat wereldwijde erkenning kreeg en bijdroeg aan de rijke industriële geschiedenis van de regio. In de jaren 1930 nam het bedrijf deel aan verschillende wereldtentoonstellingen in Antwerpen, Brussel en Luik. Na de stopzetting van de productie besloot Stefanie De Graef het industriële karakter van de site te behouden en er een nieuwe culturele dynamiek aan te geven.
HOTEL FALLIGAN
L’HÔTEL FALLIGAN
Gelegen aan de Kouter in het hart van Gent, is Hôtel Falligan een prachtige parel van de Gentse rococo-architectuur. Sinds 1802 huisvest het de Club Falligan, ook bekend als de Koninklijke Letterkundige Vereniging. Dit exclusieve genootschap biedt zijn leden een verfijnde en authentieke omgeving, gewijd aan cultuur en ontmoeting.
PRESENTATIE
Gebouwd in de 18e eeuw, heeft Hôtel Falligan zijn oorspronkelijke grandeur en elegantie behouden. De opeenvolgende salons, hoge ramen die het natuurlijke licht binnenlaten, grote spiegels, kristallen kroonluchters en schilderijen van van Reysschoot maken het tot een uitzonderlijke locatie. Al meer dan twee eeuwen is het een trefpunt voor kunst- en cultuurliefhebbers.
Hoewel de eerder sobere buitengevel verwijst naar de Regence-stijl, onthult het interieur een prachtige Rococo-architectuur. Boven de poort in de binnenkoer prijkt nog steeds het familiewapen van Hector en Agnès Falligan, een blijvende herinnering aan hun nalatenschap.
KASTEEL LOZER
Het Lozerkasteel, gelegen tussen de Vlaamse Ardennen en de Leievallei, is een historisch juweeltje dat sinds 1654 eigendom is van de familie della Faille d’Huysse en tot de tiende generatie van deze familie behoort.
PRESENTATIE
Het kasteel werd in de 18e eeuw in neoklassieke stijl verbouwd en wordt omringd door een prachtig park van 13 hectare, ontworpen door de bekende landschapsarchitect Friedrich Eduard Keilig in 1880.
Het landgoed omvat rustige vijvers, kronkelende paden en charmante bijgebouwen – waaronder een tuinpaviljoen en een boerderij – terwijl een dubbele dreef vanaf de kasteelmuren leidt naar een kerk uit de negentiende eeuw.
KASTEEL VAN LAARNE
Het is eigendom van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België en wordt beheerd door erfgoedorganisatie Herita.
PRESENTATIE
Het Kasteel van Laarne dateert uit de 13e eeuw en bewaart nog steeds middeleeuwse elementen zoals zijn ronde torens en vierkante donjon. Het speelde een rol in de heksenprocessen van de 17e eeuw voordat het werd omgevormd tot een zomerverblijf voor de adel. In 1673 onderging het een transformatie. Vandaag herbergt het Kasteel van Laarne nog steeds majestueuze zalen, waaronder de ridderzaal, verfijnde salons, een voormalige gevangenis en een 14e-eeuwse kapel met opmerkelijke fresco’s. De binnenplaats onthult de harmonie tussen middeleeuwse en 17e-eeuwse architectuur. Het kasteel bezit ook een prestigieuze collectie van 500 zilverstukken, een van de rijkste in België.
KASTEEL ROZELAAR
Kasteel Rozelaar, gelegen in Lochristi, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Na meerdere gedeeltelijke verwoestingen werd het oorspronkelijke kasteel begin 19e eeuw vervangen door een nieuw gebouw in neoclassistische stijl. In de tweede helft van de 19e eeuw richtte de familie Vuylsteke het landgoed in als een belangrijk centrum voor tuinbouw.
PRESENTATIE
Het domein Rozelaar dateert uit de middeleeuwen en behoorde tot de Sint-Baafsabdij in Gent. Destijds diende het als residentie voor de abten.
In de 18e eeuw liet prins-bisschop Ferdinand von Lobkowicz een indrukwekkende tuin aanleggen met een bijzondere collectie exotische planten. Hij voegde ook stallen en twee oranjerieën toe, die later werden geïntegreerd in het huidige kasteel.
Het gebouw zoals we het vandaag kennen, werd begin 19e eeuw ontworpen door de Gentse architect Louis Minard in opdracht van de familie De Cock. Het werd opgetrokken op de fundamenten van het oorspronkelijke, met grachten omgeven kasteel. Van dat middeleeuwse bouwwerk zijn vandaag nog twee torens bewaard gebleven, die de ingang markeren.
Dankzij Charles Vuylsteke, die nieuwe plantensoorten ontwikkelde, groeide het domein uit tot een internationaal gerenommeerd centrum voor sierplantenteelt.
In 1995 werd Kasteel Rozelaar beschermd als monument. Onlangs onderging het een zorgvuldige restauratie onder leiding van architect Stéphane Boens.
HUIS BEAUCARNE
Vlak bij Oudenaarde ligt Huis Beaucarne, een bijzondere historische residentie die sinds 1748 in handen is van dezelfde familie. Vandaag beheren de nakomelingen van de families Beaucarne en Fredericq het domein, geven rondleidingen en organiseren regelmatig evenementen voor het publiek.
PRESENTATIE
Huis Beaucarne werd in de 18e eeuw gebouwd en is al meer dan 250 jaar in familiebezit. Hierdoor zijn de originele interieurs en wandbekledingen perfect bewaard gebleven, waardoor bezoekers een unieke inkijk krijgen in het leven van de 18e en 19e eeuw.
De families Beaucarne en Fredericq waren gepassioneerde verzamelaars van antiek en kunstvoorwerpen. In de salons en kamers staan nog steeds authentieke meubels afkomstig uit de Abdij van Sint-Salvator in Ename. Daarnaast herbergt het huis bijzondere collecties, waaronder antieke poppenhuizen, miniaturen, historische theaterscènes en religieuze objecten.
De tuin, aangelegd in de 19e eeuw, werd ooit beschouwd als een van de meest indrukwekkende van Vlaanderen. Vandaag kan men er de oudste druivenserre van België bewonderen.
VILLA MADONNA
Villa Madonna is een eclectische villa met art-nouveau elementen uit 1906, gelegen op de Kruisberg in Ronse. Vandaag is het eigendom van Joost en Caroline Van Goethem-Van den Bossche, die met passie instaan voor het behoud van dit bijzondere erfgoed.
PRESENTATIE
De villa werd ontworpen door architect M. De Noyette in opdracht van vrederechter Edmond Matthys. Omringd door een prachtig Engels park van ongeveer één hectare, werd het gebouw zo ontworpen dat het vanuit elke hoek een prachtig uitzicht biedt dankzij de balkons, loggia’s en uitkijktorens.
Het interieur is volledig intact gebleven en onthult verfijnde details zoals houten lambriseringen, marmeren schouwen, beschilderde plafonds, verdures, houten parketten en een uitzonderlijke tegelvloer.
Het domein telt bijzondere bijgebouwen zoals een gerestaureerde historische bakkersoven, een ijskelder uit 1880 met originele gewelven, en een onlangs gerestaureerde orangerie.