Luik
PRIEURE DE BEAUFAYS
900 jaar geleden vestigde monniken zich ten zuiden van Luik, in het gehucht “Belle-Fontaine”, en bouwden er een kerk, een donjon, een priorij, een boerderij en een brouwerij.
Vandaag behoort het grootste deel van het domein toe aan de familie Laloux, die het in 1890 verwierf.
PRESENTATIE
De in 1123 gestichte abdij van Beaufays neemt u mee op een reis door negen eeuwen geschiedenis. De monnikengemeenschap stond eerst onder het gezag van de bisschop van Verdun en later onder dat van de Prins-Bisschop van Luik. In 1796, na de Franse Revolutie, werd het domein aangekocht door diverse eigenaars, en dan in 1875 voor enkele jaren heringericht als meisjesinternaat. In 1890 werd Beaufays aangekocht door de Luikse industrieel Adolphe
Laloux die de historische gebouwen restaureerde en er een prachtig Engels landschapspark aanlegde.
De abdijkerk, herbouwd in 1701 in barokstijl, is een echt architecturaal meesterwerk. Het Henri de Goha paviljoen, dat in 2024 werd gerestaureerd, is een parel van de Luikse architectuur met zijn prachtig Louis XIV-stucplafond versierd met eiken- en acanthusbladeren.
De abdij produceert in samenwerking met een lokale brouwerij een abdijbier, de “Prieuré de Beaufays”, geïnspireerd op de traditie van de augustijnenkanunniken.
CHÂTEAU DE WALEFFE
Het Kasteel van Waleffe, genesteld in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving, werd in 1706 gebouwd als uitbreiding van een versterkte boerderij uit de 16e eeuw. Het is erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en behoort sinds 1580 toe aan de familie van de baronnen de Potesta de Waleffe, afstammelingen van de beroemde industrieel en kunstverzamelaar Grand Curtius, eveneens groot mecenas van de stad Luik.
PRESENTATIE
Het Kasteel van Waleffe is een toonbeeld van klassieke 18e-eeuwse elegantie. Het interieur, rijkelijk gedecoreerd, combineert de stijlen van Lodewijk XIV en Lodewijk XV, met antieke meubels, wandtapijten en kunstwerken. Geïnspireerd door architect Daniel Marot, straalt het kasteel een subtiele balans uit tussen eenvoud en verfijning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het een strategische rol als schuilplaats voor leden van het Geheim Leger.
Het park, met een indrukwekkende lindendreef en een tweehonderd jaar oude haagbeukengang, kreeg in de 19e eeuw een herinrichting. Terracotta beelden sieren de erekoer en een fraai geometrisch tuinontwerp herinnert aan de kunst van het klassieke tuinieren. Daarnaast biedt een kruidenatelier workshops over geneeskrachtige planten en fytotherapie.
KASTEEL VAN LASSUS
Het Kasteel van Lassus, gelegen in Hamoir aan de oevers van de Ourthe, is een historische residentie met een bijzondere charme.
Om het domein nieuw leven in te blazen, hebben de huidige eigenaars, Sabine en Jean-François Rancelot, besloten om een deel van het kasteel om te vormen tot vakantieverblijven.
PRESENTATIE
Dit kasteel, gebouwd in 3 verschillende periodes, de 13e, 18e en 19e eeuw, is een interessant architecturaal geheel. Het gebouw, omringd door tuinen en een landschapspark, ligt in een uitzonderlijke groene omgeving, de Ourthevallei die vereeuwigd werd door de grote schilder Richard Heinz, de ‘Meester van Sy’.
CHÂTEAU DE REINHARDSTEIN
Gelegen in Ovifat, torent het kasteel van Reinhardstein majestueus uit boven de Warche, midden in de Hoge Venen. Het is niet alleen het enige kasteel in Eifelstijl in België, maar ook het hoogste van België.
Het kasteel behoort toe aan de vzw Reinhardstein, die instaat voor het behoud, de verbetering en de animatie van deze historische site.
PRESENTATIE
In 1354 gaf Wenceslas van Luxemburg toestemming aan Renaud de Waimes om op deze plek een kasteel te bouwen. Door de eeuwen heen kwam het in handen van verschillende adellijke families: Zivelle, Schwarzenberg, Brandscheid, Spontin en Nassau.
In 1550, na het huwelijk tussen Anne van Nassau en Willem van Metternich, werd Reinhardstein eigendom van deze vooraanstaande Rijnlandse familie, die het tot aan de Franse Revolutie behield. Daarna raakte het kasteel in verval en bleef meer dan 150 jaar een ruïne. In 1965 werd het door Jean Overloop, een gepassioneerd historicus, van de ondergang gered. Met de steun van lokale ambachtslieden en vrienden richtte hij een vzw op en wijdde zich anderhalf jaar lang aan de minutieuze heropbouw van het kasteel.
CHÂTEAU DE WARFUSEE
Het Kasteel van Warfusée, gelegen in Saint-Georges-sur-Meuse, is een prachtig voorbeeld van 18e-eeuwse architectuur. Nog steeds bewoond door de graven d’Oultremont, weerspiegelt het perfect de elegantie van de Lodewijk XV-periode en is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
PRESENTATIE
Warfusée was ooit de zetel van een middeleeuwse langsheerlijkheid en behoorde achtereenvolgens toe aan de families Dommartin, Hamal en Renesse. Destijds bestond het domein uit een donjon en een woonhuis in renaissancestijl. In 1609 werd de heerlijkheid door de keizer van het Heilige Roomse Rijk tot graafschap verheven. In 1707 bracht Marie-Isabelle van Beieren-Schagen het kasteel in de familie d’Oultremont door haar huwelijk met François d’Oultremont.
Florent d’Oultremont, broer van prins-bisschop Charles-Nicolas d’Oultremont, liet het huidige kasteel bouwen in 1754. De harmonieuze neoclassicistische stijl, de indrukwekkende oprijlaan naar de poorttoren uit 1622 en de symmetrische bijgebouwen rondom de erekoer maken het een architecturaal juweel. Vanaf het landschapspark met vijver, dat 130 meter boven de Maas ligt, geniet men van een panoramisch uitzicht.
Binnen ademt het kasteel de verfijning van de 18e eeuw: marmer, houtwerk, stucwerk en sierlijk smeedijzer sieren de vertrekken. De appartementen van de Prins-Bisschop bevatten een hemelbed, Oudenaardse wandtapijten met scènes uit Don Quichot en portretten van Lodewijk XV en Lodewijk XVI.
VILLA VERT BOIS
VILLA VERT BOIS
Villa Vert Bois, een elegante 19e-eeuwse residentie, ligt tegenover de Promenade de Sept Heures in Spa. Deze authentieke kuurstad werd in juli 2021 samen met tien andere Europese kuursteden opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van de “Grote Europese kuursteden”.
Met respect voor haar originele karakter werd de Villa zorgvuldig gerestaureerd en biedt ze nu onderdak aan een charmante Bed & Breakfast. Daarnaast dient ze als showroom voor interieurarchitect en decorateur Luca de La Pagerie, die er zijn vakmanschap tentoonstelt.
PRESENTATIE
In het verlengde van Villa Fanny werd Villa Vert Bois rond 1845 gebouwd voor Gabrielle Rouma. Als een van de oudste vakantieverblijven voor kuurgasten in Spa heeft deze villa haar historische uitstraling behouden dankzij een zorgvuldige restauratie.
Vanaf het begin werd Villa Vert Bois ontworpen in de geliefde Anglicaanse stijl uit de romantische periode, met invloeden uit de gotiek en middeleeuwen. De villa wordt omringd door een kleine tuin, afgesloten met een laag muurtje en een sierlijk smeedijzeren hek. Opmerkelijke architectonische details, zoals de decoratieve bakstenen fries onder de daklijst en de valse schietgaten, zijn nog steeds zichtbaar. Tussen 1890 en 1910 werd de villa uitgebreid met twee prachtige serres, die haar charme versterken.