Namen
KASTEEL VAN BIOUL
Het domein van Kasteel van Bioul, gelegen in Anhée, beslaat 30 hectare. Hoog boven de Maasvallei torent dit architecturale juweel, dat zowel een middeleeuws verleden als een residentieel karakter weerspiegelt. Sinds 1906 is het eigendom van de familie Vaxelaire, en vandaag wordt het met passie beheerd door de vijfde generatie.
PRESENTATIE
Oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw als een verdedigingsburcht door de familie d’Orbais, kwam het kasteel later in handen van verschillende adellijke geslachten, waaronder de familie de Jauche en de baronnen van Brandenburg. In 1554 betekende een brand, aangestoken door de troepen van Hendrik II, een keerpunt in de geschiedenis van het domein. Het werd heropgebouwd als een residentieel landhuis.
In de 19e eeuw kocht François Vaxelaire, oprichter van de warenhuizen “Au Bon Marché”, het kasteel en liet het grondig renoveren. Sinds 2015 heeft Bioul een nieuwe dynamiek gekregen met de oprichting van een biologische en biodynamische wijngaard, waardoor het nu een referentie is in de wereld van wijntoerisme.
JARDINS D ANNEVOIE
Gebouwd in 1758, ligt het kasteel van Annevoie tussen Namen en Dinant en staat het bekend om zijn indrukwekkende watertuinen. Sinds 2017 wordt het domein beheerd door een privéstichting, opgericht door Ernest-Tom LOUMAYE en zijn echtgenote, met als doel dit uitzonderlijke erfgoed te restaureren en te behouden.
PRESENTATIE
Het domein van Annevoie werd in 1758 opgericht dankzij de welvaart die de ijzerindustrie bracht. Geïnspireerd door zijn reizen ontwierp Charles-Alexis de MONTPELLIER tuinen waarin Franse, Italiaanse en Engelse stijlen harmonieus samenkomen. Verspreid over ongeveer twaalf hectare bieden ze een uniek schouwspel van vijvers, kanalen en een vijftigtal fonteinen en watervallen, allemaal aangedreven zonder enige mechanische hulp. De historische moestuin is eveneens in ere hersteld.
Als een van de best bewaarde watertuinen van Europa, geniet Annevoie van prestigieuze titels zoals “Historisch Monument”, “Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië” en “Opmerkelijke Tuinen”. De tuinen zijn ook bekroond met twee sterren in de Michelin-gids.
KASTEEL VAN CORROY
Gelegen in de gemeente Gembloux is het Kasteel van Corroy een indrukwekkende middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw, gebouwd door de soevereine graaf Filips van Vianden. Als een van de best bewaarde kastelen in Europa is het geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
Sinds de 19e eeuw behoort het toe aan de familie de Trazegnies en wordt het vandaag beheerd door markies Olivier de Trazegnies namens de Koninklijke Vereniging van Historische Woonsteden en Tuinen van België.
PRESENTATIE
Opgericht ter verdediging van de zuidgrens van het hertogdom Brabant, onderscheidt deze waterburcht zich door zijn imposante torens en versterkte poortgebouw. Het ontwerp is geïnspireerd op de Filipijnse stijl van het Louvre. Het kasteel heeft het door de eeuwen heen toebehoord aan verschillende vooraanstaande families, waarna het via erfopvolging in handen kwam van de familie Trazegnies.
Door de eeuwen heen werd het aangepast aan militaire ontwikkelingen, zoals de toevoeging van schietgaten. In de 18e eeuw, om het comfort te verbeteren, werden de woonvertrekken gemoderniseerd en kreeg het kasteel prestigieuze salons. In de 19e eeuw werd de eetzaal verrijkt met marmer en schilderijen van Jean Robie. De kapel en vestibule kregen een neogotische herinrichting. De eerste salon werd versierd met prachtige doeken uit de jaren 1770, afkomstig uit het voormalige Villegas-hotel (Brussel).
CITADELLE DE DINANT
Hoog op een rotsformatie torent de Citadel van Dinant uit boven de stad en biedt een adembenemend uitzicht over de Maas.
Deze historische vesting, eigendom van de familie de Villenfagne, neemt bezoekers mee op een reis door 1000 jaar geschiedenis.
PRESENTATIE
De eerste verdedigingswerken werden in de 10e eeuw gebouwd om de Maasvallei en Dinant te beschermen. De huidige citadel dateert uit 1818 en werd door de Nederlanders gebouwd op de fundamenten van middeleeuwse versterkingen.
Dinant heeft door de eeuwen heen vele belangrijke gebeurtenissen gekend: de plundering door Karel de Stoute in 1466, de bouw van de stadsversterkingen door Vauban, de militaire architect van Lodewijk XIV, en de hevige gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In augustus 1914 vond hier een tragisch bloedbad plaats waarbij 674 burgers omkwamen.
Bezoekers kunnen deze bewogen geschiedenis herbeleven via meeslepende reconstructies en een speciaal museumgedeelte gewijd aan de Eerste Wereldoorlog.
KASTEEL VAN FREYR
Het Kasteel van Freÿr, gelegen aan de Maas nabij Dinant, was oorspronkelijk een versterking voordat het uitgroeide tot een prachtig renaissancekasteel.
Door de eeuwen heen is het domein doorgegeven binnen de families Spontin, Laubespin en Bonaert. Vandaag wordt het beheerd door de vzw Domaine de Freÿr.
PRESENTATIE
Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd door Jean d’Orjo, verwoest in 1554 en heropgebouwd in 1571 door Guillaume de Beaufort-Spontin.
In de 17e eeuw verbouwde Hubert de Spontin het tot een Renaissance buitenverblijf en legde hij tuinen aan, die in de 18e eeuw werden heraangelegd in Franse stijl.
In 1675 vonden hier onderhandelingen plaats tussen Lodewijk XIV en Karel II van Spanje, wat leidde tot een handelsakkoord voor de Maas.
Na woelige tijden tijdens de revolutie beleefde het kasteel een periode van bloei, voordat het in 1914 door de Duitsers werd ingericht als militair hospitaal.
Na restauratie werd het eind jaren 1940 opengesteld voor het publiek. De tuinen, met terrassen, fonteinen en eeuwenoude sinaasappelbomen, bieden een adembenemend uitzicht over de Maas.
KASTEEL VAN LONGCHAMPS
Te midden van de glooiende landschappen van de Luikse Haspengouw staat het prestigieuze Kasteel van Selys-Longchamps, een meesterwerk uit de Empire-periode. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door Chantal della Faille de Leverghem en haar kinderen, afstammelingen van de familie Selys-Longchamps.
PRESENTATIE
Oorspronkelijk een renaissancekasteel, onderging het domein tussen 1805 en 1815 een transformatie onder leiding van Michel-Laurent de Selys-Longchamps en zijn kunstminnende echtgenote Marie-Denise Gandolphe.
Zo ontstond een prachtig Empire-kasteel, omgeven door een uitgestrekt park. Bij de ingang verwelkomt een imposante tulpenboom de bezoekers, terwijl de erekoer wordt gedomineerd door het hoofdgebouw en een paviljoen dat geïnspireerd is op Napoleons veldtent in Egypte. Dit unieke bouwwerk, dat aan het kasteel grenst, is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.