West-Vlaanderen
CHÂTEAU DE TEN BERGHE
Entouré de douves, le Château Ten Berghe, est situé à 3km du centre historique de Bruges. Le domaine composé du château néogothique et de ses dépendances se trouve dans un parc paysager de style anglais entouré partiellement d’une double douve. Le château, géré par d’Amaury van der Beken Pasteel, est entre les mains de la même famille depuis 1487, traversant 18 générations.
PRESENTATION
Mentionné pour la première fois en 1267 comme une seigneurie et un fief du Comte de Flandre, le château a connu de nombreux propriétaires au fil des siècles. Le 7 octobre 1490, le château a été capturé et brûlé par les forces agissant au nom d'Engelbert II de Nassau lors de la révolte flamande contre Maximilien.
Reconstruit et embelli, il a subi une transformation majeure en 1877 sous la direction de l’architecte Joseph Schadde, adoptant son élégante allure néo-gothique actuelle. De nombreuses dépendances du château, dont les écuries et la remise, ont été démolies et reconstruites.
Des travaux gigantesques ont en effet été effectués dans le domaine, avec le comblement d'une partie des douves et la création d'un jardin d'agrément comprenant une glacière et une gloriette pittoresque.
COUVENT ANGLAIS
Het Engels Klooster, gelegen in het groene en rustige deel van Brugge, is een bijzonder religieus erfgoed. Dit historische gebouw, eigendom van de kanunnikessen van Sint-Augustinus, weerspiegelt bijna 400 jaar geschiedenis en spirituele traditie. Het biedt een unieke inkijk in het religieuze erfgoed van Brugge.
PRESENTATIE
Het klooster werd in 1629 gesticht door Engelse zusters die op de vlucht waren voor de vervolgingen onder Hendrik VIII. Aanvankelijk vonden ze onderdak in een bescheiden pelgrimshuis. Vanaf 1650 wordt het klooster verbouwd, met o.a. de bouw van de barokke kerk in 1738, onder leiding van architect Hendrik Pullinx, met haar uniek grijzen leien koepel, de enige in Brugge.
De zusters wijdden zich vooral aan het onderwijs van jonge meisjes. Het internaat van het Engels Klooster functioneerde, tot in 1973.
Het klooster is beschermd erfgoed en de kerk heeft een indrukwekkend interieur met marmeren vloeren in sterpatroon en een rijkelijk versierd altaar.
Daarnaast herbergt het klooster een bijzondere collectie culturele schatten, waaronder zeldzame manuscripten van Guido Gezelle, Albrecht Rodenbach en Hugo Verriest. In de kerk bevindt zich ook een uniek portret, met reliek, van Sir Thomas More.
HOF BLADELIN
In het hart van Brugge ligt Hof Bladelin, een prachtig middeleeuws stadspaleis met een rijke geschiedenis waarin kunst, geloof en handel samenkomen.
Sinds 1964 wordt dit unieke erfgoed beheerd door de Zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede, die instaan voor het behoud ervan.
PRESENTATIE
Bij binnenkomst in de ommuurde tuin van Hof Bladelin stap je terug in de tijd, naar het Brugge van de Bourgondische periode. Dit prestigieuze stadspaleis werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Pieter Bladelin, penningmeester van de Orde van het Gulden Vlies. Later werd het uitgebreid door Piero de’ Medici, een telg van de beroemde Florentijnse bankiersfamilie, en vervolgens door de adellijke familie Egmont in de 16e eeuw.
Door de eeuwen heen was Hof Bladelin de residentie van aristocraten en diende het tussen 1632 en 1669 als karmelietessenklooster.
Rond 1830 richtte kanunnik Léon de Foere er een religieus instituut op voor kansarmen, stichtte er een kantwerkschool en liet een neoklassieke kapel bouwen. Hij verfraaide de audiëntiezaal met monumentale fresco’s die replica’s zijn van de beroemde Stanza di Raffaello in het Vaticaan.
HUIS DE VISITATIE
Gelegen in Brugge, dateert Huis De Visitatie deels uit de 13e eeuw, met verbouwingen in de 17e en het begin van de 20e eeuw. Deze woning behoort vandaag toe aan ridder Baudouin de la Kethulle de Ryhove.
PRESENTATIE
Huis De Visitatie in Brugge heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, toen het de residentie was van Jan Breydel. Door de eeuwen heen werd het bewoond door invloedrijke Brugse families, waaronder de familie van Steelant en leden van de Orde van het Gulden Vlies, zoals Jan van Auxy en zijn schoonzoon Jan van Gruuthuse.
Oorspronkelijk bestond het uit twee afzonderlijke huizen, die in 1776 werden samengevoegd. Begin 20e eeuw gaf industrieel Jean de Brouwer het interieur een neo-renaissancistische uitstraling, met prachtige muurschilderingen van Émile Rommelaere, uniek in Brugge.
In 1903 werd het pand gekocht door baron Charles Gillès de Pélichy, die enkele vertrekken in neogotische stijl liet herinrichten, waaronder zijn bureau en bibliotheek.
KASTEEL VAN LOPPEM
Het neogotische Kasteel van Loppem, gelegen nabij Brugge, is een architecturaal meesterwerk uit het midden van de 19e eeuw. Het is omringd door een uitgestrekt park met eeuwenoude bomen, vijvers en een doolhof.
In 1951 richtte baron Jean van Caloen een stichting op om het kasteel, het meubilair, het park en de bijgebouwen te behouden en zijn kunstcollecties toegankelijk te maken voor het publiek.
PRESENTATIE
Het kasteel werd ontworpen als een totaal kunstwerk, waarbij architectuur en interieur perfect samengaan. De Engelse architect Edward Welby Pugin creëerde het meubilair, terwijl Jean-Baptiste Bethune verantwoordelijk was voor de binneninrichting. Lokaal vakmanschap komt tot uiting in de glas-in-loodramen, kroonluchters, trappen en schouwen.
Op de benedenverdieping tonen de elegante salons en woonvertrekken de grandeur van weleer.
Op de bovenverdieping bevinden zich de familiekapel en de koninklijke kamers, die herinneren aan het verblijf van koning Albert I en koningin Elisabeth in 1918, kort na de Eerste Wereldoorlog.
Daarnaast herbergt het kasteel kunstcollecties uit de middeleeuwen, Azië en Afrika, verzameld door Jean en Roland van Caloen.
KASTEEL VAN WYNENDAELE
Kasteel Wynendaele, gelegen in Torhout, is een historische residentie met een rijk verleden. Ooit een middeleeuws kasteel, werd het in de 19e eeuw grotendeels gerestaureerd en hersteld in zijn vroegere pracht. Met meer dan 1.000 jaar geschiedenis blijft dit architecturale juweel eigendom van de familie Matthieu de Wynendaele, die het erfgoed en de unieke uitstraling van het kasteel bewaart.
PRESENTATIE
Voor het eerst vermeld in 1127, zou het kasteel gebouwd zijn door Robrecht I van Vlaanderen als residentie voor de graven van Vlaanderen. In de 13e eeuw speelde het een belangrijke diplomatieke rol onder Gewijde van Dampierre, waarbij hier politieke allianties werden gesloten.
In de 15e eeuw werd het kasteel ingenomen door Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, en later bewoond door de familie van Kleef, heren van Ravenstein. In 1482 vond in het nabijgelegen bos een tragisch ongeval plaats: hertogin Maria van Bourgondië kwam om het leven tijdens een jachtpartij.
Door de eeuwen heen kende het kasteel vele tegenslagen. In 1795 werd het geplunderd door Franse troepen, wat het in ruïnes achterliet. In de 19e eeuw onderging het een grondige restauratie onder leiding van de Brusselse bankier Josse Pierre Matthieu. Hij wist originele elementen te behouden, waaronder delen van de noordelijke vleugel, die nog dateren uit 1302.
In 1940 speelde het kasteel opnieuw een historische rol. Hier vond de dramatische ontmoeting plaats tussen koning Leopold III en zijn ministers, op een cruciaal moment bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.
LA TOUR BEDANDBRUGES
La Tour is een uniek en charmant gastenverblijf in het historische hart van Brugge. Deze bijzondere “folie” wordt omringd door een weelderige tuin van 1000 m², die een oase van rust biedt. Eigendom van Louise en Francis Hardy, ligt het in een rustige buurt, op slechts 8 minuten wandelen van de levendige Markt.
PRESENTATIE
Gebouwd in de 17e eeuw, wordt La Tour in Brugse archieven vermeld als een “gemeubileerd huis met sieraden en agaten”.
In de 18e eeuw werd het omgevormd en kreeg het zijn huidige vorm, typisch voor de architectonische folies uit die tijd.
De woning is al meer dan 200 jaar in dezelfde familie en werd in 1973 geklasseerd als erfgoed van de stad Brugge.
Na een zorgvuldige restauratie in 2009 combineert La Tour verfijnde decoratie met modern comfort, terwijl het historische karakter behouden blijft.